Fericiri egal îndepărtate

Îmi fac firmă. Plec în Asia. Fac un master fain. Mă apuc de scris. Vreau vacanță. Vreau să citesc. Vreau să nu fac nimic. Mă angajez într-o multinațională. Îmi cumpăr o casă. Vreau un copil. Renunț la casă. Învăț suedeza. Vreau o pisică. Vreau să salvez toate pisicile. Plec în America de Sud. Vreau să fiu singur. Mă apuc de sport. Mă reapuc de cântat. Dau la facultate. Vreau să stau mai mult cu prietenii. Îmi fac un ONG. Redecorez. Demisionez. Vreau o promovare. Mă întorc acasă. Stau mai mult cu părinții. O iau de la zero. Vreau pe cineva. Vreau să dorm. Mi-e dor de mare. Îmi iau motocicletă. Vreau să ajut. Călătoresc. Fac un ziar. Fac un film. Îmi depun CV-ul, fie ce-o fi. Mă apuc de gătit. Plec departe. Mă întorc.

Undeva între toate astea, plasat cu atenție de către oamenii de știință, ești tu. Egal îndepărtat de fiecare gând. Credeai că nu știi ce te face fericit? Nu-i adevărat. Știi. Problema ta e că nu știi să alegi dintre prea multe lucruri care te pot face fericit.

Noi, oamenii, ne-am imaginat experimentul ăsta făcut pe animale. Ne-am imaginat că dacă punem un măgar însetat și înfometat exact la mijloc între un braț de fân și un vas cu apă măgarul va muri înfometat și însetat. Iar dacă „măgar” vi se pare un termen dur pentru metafora noastră, încercați varianta englezească.

Ce ne imaginăm cu mult mai rar e pe noi, la mijloc, între toate fericirile din lume.