Momentul Potrivit

Momentul Potrivit vine destul de rar. După estimările mele, cam o dată la două sute de ani, așa că nu toată lumea se întâlnește cu el. Momentul Potrivit e atunci când stai atât de bine din punct de vedere spiritual și material încât poți să te apuci în sfârșit de ți-ai dorit dintotdeauna fără să trebuiască să-ți asumi riscuri.

E atunci când ai destui bani puși deoparte încât poți renunța fără grijă la ce faci acum pentru a face ceva mult mai plăcut, dar din care nu știi dacă o să poți face alți bani. E atunci când ești pregătit emoțional pentru o nouă relație sau pentru a o lua cu totul de la capăt, în alt oraș, în altă țară, în altă lume. E atunci când ai învățat destule, profesional vorbind, încât să treci la nivelul următor. E atunci când toată lumea va fi fericită și relaxată, ca să nu trebuiască să superi pe nimeni cu anunțul tău, cu decizia ta. Momentul potrivit e când toate cele de mai sus, plus alte câteva cerințe – personalizabile, sunt îndeplinite simultan. Norocoșii care au parte de sinergia asta confortabilă sunt destul de puțini, dar cei mai mulți dintre ei reușesc în tot ce întreprind.

Doar că sunt puțini. De fapt, atât sunt de puțini norocoșii ăștia încât eu, de exemplu, nu am cunoscut niciunul niciodată. Am cunoscut însă pe alții, din altă categorie de norocoși, care au avut pur și simplu puterea de a trece la treabă. Ei mi-au părut dintotdeauna – nu naivi, cum îi crede lumea – ci mai realiști decât toți ceilalți.