Ouă, găini şi înfricoşătorul viitor al iaurtului

Articol publicat în 24 FUN.

De mii de ani ne chinuie dilema secvenţialităţii ou-găină. Omenirea a încercat mereu să-şi îndrepte atenţia spre dileme noi, ca să-şi uite neputinţa de a clarifica faza cu oul şi cotcodăcitoarea.

Ultima dintre ele: din ce se face iaurtul?

Am 15 rânduri să lămuresc asta, înainte să ne întoarcem cu vorba la galinacee. Mai întâi, să clarificăm cum e cu bifidusul. Bifidus e o bacterie mică mică. Precum porcul râmă, dar râma nu porc, aşa şi bifidus face iaurt, dar iaurtul nu face bifidus. Clar, da?

Buun, rămân celelalte ingrediente. Nu demult, iaurtul era lapte cu bifidus, ambele de provenienţă bovină. Asta până într-o zi când, dintr-o dată, vaca n-a mai mulţumit opinia publică, iar iaurtul s-a-nfrăţit cu o groază de ingrediente noi.

Clevetitorii spun că aceea a fost şi ziua când vaca şi-a luat câmpii, acest proces primind numele ştiinţific de boala vacii nebune. Păi cum să n-o iei razna, dacă astăzi iaurtul se face cu:

Zmeură. Lămâie. Căpşuni. Fructe de pădure. Coacăze. Piersici. Guava. Afine. Cereale. Vişine. Fructe exotice. Ciocolată. Zahăr ars. Vanilie. Orez. Salată de fructe. Cocos. Caise. Banane. Pere. Cireşe. Nectarine. Cacao cu lapte. Nuci verzi. Lemongrass. Scorţişoară. Mandarină. Mango. Mere. Mărar. Cozonac.

Sunt înfricoşat de iaurtul viitorului: cu vinete, cu păstăi, cu varză călită, cu piure, cu ridiche neagră. Acum nu mă mai macină doar ce-a fost la început, ci mă întreb şi cum o să se termine totul. Cu iaurt cu ou? Sau cu iaurt cu găină?