Românii – o naţiune căreia nu îi plac alegerile

Articol publicat în Business Standard.

În 1990 aveam 7 ani. Atunci, la primele alegeri libere, 80% dintre români au ţinut să ia o decizie importantă pentru ei. Săptămâna trecută, doar jumătate din ei au mai venit la vot. Zi de zi, în România de rescrie Mioriţa: o poveste despre cum noi nu putem face nimic împotriva sorţii. O poveste despre cum nici nu are sens să încercăm.

Nu avem curajul să ne asumăm alegerile grele pentru că nimeni nu ne-a învăţat să alegem. După 50 de ani de comunism, ne-a cuprins entuziasmul şi ne-am dus să votăm, ne-am dus să ne deschidem firme. Normal, cei mai mulţi dintre români s-au ars şi s-au ţinut apoi departe de deciziile importante. Şi-au învăţat copiii că e mai bine să fie precauţi, că e mai bine să nu spere, să nu viseze, pentru că aşa se protejezează de eşecuri.

Astăzi avem parte, ca de fiecare dată, de o generaţie autodidactă. De o generaţie care se străduieşte să cearnă valorile tradiţionale pentru a le potrivi într-o lume neaşteptată: lumea în care alegerile sunt totul. Dacă reuşim sau nu, o va spune istoria.

Cert e că educaţia şi antreprenorii pot fi cheile succesului nostru ca ţară. Educaţia, dacă ne va ajuta să luăm deciziile cele mai bune pentru noi şi pentru cei din jur. Antreprenorii, pentru că sunt mereu gata să ia decizii şi pentru că alegerile lor fac România să se mişte odată cu afacerile lor.

Dacă avem curajul şi bunul simţ de a face ceva cu viaţa noastră, tot ce ne trece prin cap se poate îndeplini. Românii pot schimba România prin alegerile lor de zi cu zi.