Lansare de carte la Cluj

Tata e poet. Asta ne-a umplut casa de cărți și craniile de metafore. Din aceeași pricină, că tata e poet, m-am ales cu o primă poreclă, acum mulți ani. Mi se spunea Poe. (Pe atunci aveam un prieten bun, dintr-o familie înstărită. Făceam un cuplu imbatabil, eram regii din curtea școlii primare. Lui i se spunea, desigur, Boe.)

Tot în copilărie am găsit pe biroul din bibliotecă câteva pagini cu poezii. Le-am citit și nu mi-am ascuns niciun moment nemulțumirea. V-am mai povestit.

[…] erau un fel de poezii, dar foarte ciudate. Fiecare poezie avea trei strofe, nu existau puncte și nici virgule, iar versurile începeau fiecare cu literă mică. Am emis o judecată (vă amintiți, în biblioteca tatei am simțit mereu nevoia să fiu un om serios): „Nu-mi plac versurile astea. Sunt pline de greșeli de punctuație și nici măcar nu rimează. Cine le-a scris?”. „Eu le-am scris”, mi-a spus tata. „Se numesc versuri albe.” Atunci și așa am pătruns și eu în era poeziei contemporane.

Ce nu v-am spus e că, întâmplător, tata nu a mai publicat apoi nicio carte în următorii 12 ani. Critica mea se pare că l-a demobilizat.

Peste ani versurile s-au adunat. Și tot fără rimă și cu prea puține semne de punctuație în continuare. De curând, s-a întâmplat ca cele mai recente manuscrise ale tatei să fie publicate de două edituri clujene (Limes și Dacia XXI), în aceeași vară. Lansarea celor două cărți va avea loc mâine la Cluj, în Bastionul Croitorilor.

Pentru că am cunoscut destui iubitori de poezie pe internet, am rezervat trei locuri la evenimentul de mâine pentru aceia care ar dori să ia parte la el. La lansare vor participa 40 de oameni din lumea literară clujeană, reprezentanți mass-media și iubitori de poezie.

Totul se întâmplă într-o oră, o oră și jumătate, începând cu ora 13:00. Poetul clujean Mircea Petean și Sandra Cibicenco, reprezentanta editurii Dacia XXI, vor face scurte prezentări ale celor două cărți lansate mâine. În încheiere, tata va spune și el câteva cuvinte și va citi câteva poeme. Pentru final avem și un vin din Moldova, care merge numai bine cu poezia.

Cei interesați să participe la evenimentul de mâine sunt rugați să-mi scrie un mail sau să-mi lase un comentariu.