Testul

Să-ți convină sau, mai rău, să fie acceptabil să faci ceea ce faci nu e nici într-un caz convenabil. Din momentul în care acceptăm acceptabilul ne stingem cu viteză, ardem până la filtru, părăsiți ca o țigară care l-a convins singură pe proprietar să se lase de fumat.

În secunda în care am spus da „acceptabilului” ne înscriem, cu o inconștiență înfricoșătoare, într-un eșantion reprezentativ care-i va înghiți repede pe cei apropiați și, peste ani, și pe copiii noștri. Devenim statistici.

Pe de altă parte, „să-ți placă ceea ce faci” e superficial. Vorbe spuse într-o tinerețe a sufletului care, odată depășită, nu ne mai flatează. Plăcerea, din perspectivă profesională, e derutantă. E o stare confuză, ale cărei cauze nu le știi niciodată cu adevărat. E o învălmășeală de bonusuri, colegi, concedii, aniversări, traininguri, șefi, clienți, tehnologie, bonuri de masă și aspirații neîntemeiate.

Să fii mândru de ceea ce faci, asta e certificarea pe care trebuie să o cauți când vrei să știi dacă ești pe drumul cel bun, dacă o să ai energia să continui, dacă vei avea la ce să te întorci când îți va fi greu. Fă ceva atât de util și/sau atât de bine încât să fii mândru și-atunci vei ști ca faci ceea ce trebuie. Mândru pentru tine și mai puțin în fața celorlalți. Ei oricum te vor judeca inegal de fiecare dată: te vor lăuda când tu știi că n-au motive; te vor critica, dar tu vei ști că ești mai bun decât o spun ei; te vor ignora alteori, chiar când te vei strădui mai mult să ieși la rampă.

Caută să fii mândru de tine. Într-un final vei ajunge aici. Sau nu vei ajunge nicăieri.