Vremea bătăliilor

Mie îmi place cuvântul „bătălie”. Îmi place pentru că are în el ceva clasic și ceva etern. Îmi place pentru că rostirea lui îți pune dintr-odată în mâini un scut și o sabie, îmi place pentru că îți ascute simțurile. Pentru că-mi schimbă cu totul abordarea, îmi place să-l folosesc în loc de „problemă”, în loc de „provocare” și mai ales în loc de „nu se poate”.

De la o vreme, bătăliile sunt tot mai multe și tot mai mari pentru fiecare. Luptăm pe mai multe fronturi în același timp și atunci, în mijlocul iureșului, nu de puține ori totul ni se pare pierdut. Cu genunchiul în noroi și sabia ruptă de la rădăcină e greu să ne imaginăm cum vom arăta la final. De fapt atunci, în mijlocul celor mai grele bătălii, nu ne mai imaginăm nimic. Luptăm din instinct, uneori haotic, luptăm pentru dorințele și pentru interesele noastre imediate. Uitând să mai privim în viitor, ne rămâne numai prezentul, iar prezentul, atunci când e lipsit de speranță, ne încremenește pur și simplu în timp.

În mijlocul unei săptămâni infernale, ticsită cu eșecuri și cu neplăceri de tot felul, frustrați, disperați, încremenim în timp. Inutil, de altfel, pentru că duminica vine oricum. Poate că nu vom învinge în toate bătăliile noastre de până atunci, dar când duminica vine, ce-ar fi să ne găsească cu cât mai multe dintre ele câștigate?

Miercuri, în mijlocul iureșului, să ne oprim pentru câteva minute și să ne numărăm bătăliile. Nu le vom câștiga pe toate nici săptămâna asta, dar duminica vine oricum. Și-atunci, privind spre timpul care-a trecut, vom vrea să ne putem aminti și altceva decât încleștarea inutilă, și altceva decât lupta surdă, și altceva decât frustrare și dezamăgire. Miercuri să ne oprim puțin și să ne alegem alegem câteva bătălii în care merită să ne aruncăm. Câteva care ne pot face duminica mai frumoasă.

Ni se va întâmpla același lucru și săptămâna viitoare. La fel va fi și în luna care vine. Apoi, an de an, vom avea bătălii tot mai multe și mai grele. Pe multe, îngrozitor de multe, le vom pierde, dar contează numai pe care anume le vom câștiga. Pentru că duminica vine oricum, s-avem grijă ca ea să ne prindă cu bătăliile care contează câștigate.

Îmi place la nebunie cuvântul „bătălie”. Îmi place pentru că nu înseamnă nici pace, nici război. Îmi place pentru că mă lasă pe mine să-i hotărăsc înțelesul. Îmi place pentru că mă activează. Îmi place cuvântul „bătălie” pentru că îmi face duminicile mai frumoase.