Ce e Bucovina?

Pentru duminica asta am ales un quest cu mari implicaţii sentimentale pentru mulţi apropiaţi. Şi pentru botoşăneni şi suceveni în general.

Mi-am propus să lămuresc două aspecte. E judeţul Botoşani parte din Bucovina istorică? Şi 2: E sau nu Bucovina parte din Moldova?

Sămânţa de scandal vine de la mai mulţi prieteni suceveni care spun că ei sunt bucovineni, nu moldoveni (asta aduce a Catalunya, nu?) şi de la câteva însemnări cvasi-oficiale cum că Bucovina, ca regiune geografică a României, ar cuprinde judeţele Suceava şi Botoşani.

Promit să vă conving definitiv, în maxim 5 minute, că judeţul Botoşani nu e parte din Bucovina istorică, dar că Bucovina e parte din Moldova.

Prima provocare e mai simplu de rezolvat.

Orice privire în istoria României, a Moldovei sau a Bucovinei îţi demonstrează imediat că numai câteva sate din judeţul Botoşani fac parte din Bucovina istorică (3 sate din comuna Mihăileni). Bucovina a fost mai întâi parte a voievodatului Moldovei (mai exact parte a Ţării de Sus a Moldovei), apoi a Imperiului Austro-Ungar, apoi a Regatului România, pentru ca mai apoi să fie ruptă în două, între România şi Ucraina. În Ucraina au rămas regiunile adiacente oraşelor Cernăuţi şi Storojineţ, iar România a păstrat în întregime judeţul Suceava şi încă 3 sate apartinând azi de judeţul Botoşani. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Bucovina)

A doua e mai grea. Cum să lămureşti separatiştii bucovineni că și ei sunt moldoveni? :)

După mai cunoscutul model internaţional Catalunya is not Spain, câţiva prieteni suceveni ai mei susţin că ei sunt din Bucovina, şi nu din Moldova.

Într-adevăr, Bucovina e una din regiunile istorice româneşti, alături de Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Crişana şi Maramureş (vezi harta aici). În acelaşi timp, provinciile istorice (provinciile, nu regiunile) româneşti sunt Moldova, Transilvania, Muntenia şi Dobrogea (vezi încă o hartă aici).

Din punct de vedere istoric, Bucovina a existat ca entitate administrativă separată de restul Moldovei timp de 144 de ani, în timpul ocupaţiei habsburgice, când a primit şi numele de Buchenland. Sigur că habsburgii au adus acestei regiuni multe avantaje competitive faţă de Moldova neocupată, care a rămas de-a lungul întregii sale istorii numai cu demnitatea de a nu fi niciodată sub stăpânirea totală (administrativă) a altui popor. Sigur, motiv destul de bun pentru noi, moldovenii non-bucovineni, de a dezbate multă vreme de-acum înainte răspunsul la întrebarea: Ce e mai bine: să iei bătaie de la habsburgi ca să-ţi construiască infrastructură sau să te menţii independent şi sărac lipit pământului? :)

Astăzi, singura apariţie a Bucovinei pe vreo hartă oficială românească e cea pe harta regiunilor istorice. Asta se întâmplă pentru că Bucovina nu mai există din punct de vedere administrativ începând cu 1918, când Consiliul Naţional al Bucovinei a dat un vot majoritar pentru Marea Unire (singurii care au votat împotrivă au fost ucrainenii din Consiliu).

Eu zic c-am lămurit-o şi pe asta.